Słaby zasięg radia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Onyx
    Classic
    • 2013
    • 8

Słaby zasięg radia

A ja mam pytanie troszkę z innej beczki, podczas skręcania słyszę tarcie/skrzypienie z okolic amorków ( jak dotykam sprężyny ręką również czuć te tarcie/skrzypienie tak jakby guma o gumę tarła )polecono mi zmienić łożyska i tak też zrobiłem. Po wymianie łożysk i poduszek tarcie/skrzypienie nie ustało. Dodam także, że najbardziej skrzypi jak jest więcej niż 15 stopni na zewnątrz? Czy ktoś miał z tym problem ?
  • krzsio13
    Classic
    • 2011
    • 21

Słaby zasięg radia

Witam mam problemy z radiem a dokładniej z jego zasięgiem. Słabo odbiera itp. miał ktoś może taki problem? nie wiem czy to problem z anteną czy z czymś innym... ;/

Komentarz

• kytutr
      Rider
      • 2011
      • 327

Sprawdź najpierw czy zapłaciłeś abonament RTV ;-)

A na poważnie: napisz co najmniej jakie masz radio i antenę w samochodzie. Będzie łatwiej Ci pomóc.
      korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• jacog
        Rider
        • 2008
        • 420
        • Felicia I (6U1)

Podlaczyleś nieoryginalne radio bez separatora zasilajacego wzmacniacz w podstawie anteny lub wlaśnie ten przedwzmacniacz trafił szlag (np. dostała sie woda i zgnił)

Komentarz

• Acio
          Drive
          • 2011
          • 64

Zamieszczone przez jacog
          Podlaczyleś nieoryginalne radio bez separatora zasilajacego wzmacniacz w podstawie anteny lub wlaśnie ten przedwzmacniacz trafił szlag (np. dostała sie woda i zgnił)
          Popieram, a może pęknięty "Bacik" ??
          To drugie było w moim przypadku.
          Skoda Fabia 2.0 AZL Elegance

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14959
            • Octavia IV (NX3)

A te problemy sa od początku, czy pojawiły się po pewnym czasie używania radyjka?

U mnie radio grało przez 4 lata bez żadnych problemów. Potem zaczęło słabiej zbierać stacje zwłaszcza w trasach z dala od większym miast. Nieraz nie mogłem złapać nic oprócz :bow Ojca Dyrektora :bow .

Zacząłem interesować się problemem anteny/wzmacniacza. I jak juz przymierzałem się do robótki z anteną, pewnego dnia radio straciło RDS (przestało wyświetlać informacje, tylko na stałe była częstotliwość słuchanej stacji, nie przechodziło na nową częstotliwość podczas jazdy).

Po konsultacji telefonicznej z bardzo fachowym człowiekiem ze sklepu/montażowni car audio video hi fi i jeszcze innych rzeczy - usłyszałem, że padła głowica od RDS. Ponieważ radio było już wiekowe i bez USB postanowiłem zakupić coś nowszego, a przy okazji może na miejscu sprawdzić, czy faktycznie tylko radio szwankuje, czy ta antena jednak też.

Było jak gość mówił, po włożeniu nowego radia, problem zniknął - na tej samej antenie gra od roku bez problemów dobrze zbiera i nie gubi stacji. Widać problemy ze zbieraniem fal były spowodowane siadająca głowicą RDS. Tak to sobie tłumaczę.

I nie muszę słuchać :bow Ojca Dyrektora :bow
            pozdrawiam - Darek
            ​​

Komentarz

• Kajtiii
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 291

Ojciec Dyrektor jest de best! Mam go zaprogramowanego pod numerem 1. Uwielbiam dobry kabaret

Komentarz

• kuszyn
                Classic
                • 2010
                • 21

jeśli nie masz separatora na kablu to odkręć antenę odlutuj kabelek od płytki która znajduje się pod anteną i przylutuj go bezpośrednio do anteny. U mnie pomogło i radio działa super.
                Kiedyś Galaxy teraz Octavia, zadowalająca zmiana :-)

Komentarz

• dragster
                  Elegance
                  • 2009
                  • 895
                  • Honda

Miałem podobny problem. W moim przypadku pomogło włożenie separatora. Koszt 15 zł. Pojechałem do człowieka co montuje radia, wyjął radio, włożył separator gdzieś w plątaninę kabli za radiem, zdaje się pomiędzy kabel z anteny a wejście do radia i od tego momentu radio łapie super.
                  Silnik R18A2.
                  http://www.dadrl.org.uk
                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• krzsio13
                    Classic
                    • 2011
                    • 21

sorki że po takim czasie ale nie miałem kiedy zajrzeć na forum... -szkoła ;/
                    a co do radia to mam orginalne SKODY ;] i nie kiedy chodzi bardzo ładnie ale czasem to wcale nie da się jego słuchać bo tylko szumi... ;/ więc mówicie że najlepiej pojechać do kogoś kto się na tym zna?

[ Dodano: Pią 07 Paź, 11 19:35 ]
                    a dodam jeszcze:
                    octavkę mamy w domku od 2005r. spowadzona z anglii przełożona... i to radyjko to nie powiem bo zawsze mi nie pasowało...

Komentarz

• Voit
                      Elegance
                      • 2010
                      • 816

W poprzednim samochodzie miałem radio, które po kilku latach zaczęło słabiej odbierać.
                      Za miastem gubiło fale całkowicie.
                      Winna była skorodowana instalacja antenowa.
                      Po wymianie instalacji antenowej radyjko działało bez problemów.
                      Prawie bez problemów, bo nowa antena strasznie gwizdała podczas jazdy.
                      Dogięcie anteny pomogło.

Komentarz

Pracuję...